Nagyanyáink bölcsessége
Megfázás elleni tippek a kamrából
Torma
A frissen lereszelt torma kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben lévő
dugulást is képes enyhíteni. A tormában lévő izotiocianát nevű vegyület
hatására a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a
gyulladás, a légzés könnyebbé válik. Aki a különlegesebb ízeket is szereti, van kedve és lehetősége, a japán wasabit is kipróbálhatja. Ez a zöld tormaféle rendkívül erős, és még komolyabb tisztító hatással rendelkezik, mint a torma.
Gyömbér
Enyhíti a köhögést, csökkenti a torokfájást, és egyben a vírusokkal szemben
is képes felvenni a harcot. Kínában és Indiában már évszázadok óta
használják a gyömbért a megfázás kezelésére.. Influenzás időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap.
Erős paprika
A csípős fűszer leginkább a hörgőkben és az arcüregekben lévő dugulást
enyhíti. A paprika csípősségét "okozó" kapszaicin stimulálja a
váladéktermelő sejteket a tüdőben és az orrüregben, illetve segíti a
váladék eltávolítását. Hasonló a hatása a Cayenne-borsos teának, melyet
házilag készítsünk el: egy negyed teáskanál Cayenne-borsot adjunk egy bögre forrásban lévő vízhez, ízesítsük frissen facsart citromlével, egy kevés gyömbérrel, és édesítsük mézzel.
Vöröshagyma
Kitisztítja a hörgőket, és az arcüregekben fellépő dugulást is enyhíti. A
népi gyógyászatban az asztma gyógyszere. Emellett egyes másodlagos
baktériumfertőzéseket, mint például a tüdőgyulladást is képes legyőzni. A kipréselt nyers hagymalevet narancslével vagy grépfrútlével fogyaszthatjuk, ekkor nem érződik annyira az intenzív íz.
Hagyma tea
Két-három fej vöröshagymát mossunk meg jó alaposan héjastul, és vágjuk össze.. Főzzük néhány percig egy liter vízben. Ízesíthetjük szárított kamillával, hársfával is. Pirítsunk meg három evőkanálnyi barna cukrot, éshígítsuk fel a hagymafőzettel. Mézzel édesítve igyuk, aprókat kortyolgatva.
Forralt bor
A népi gyógyászat egyik legjobb módszere a melegen gőzölgő, illatos forralt bor elkortyolgatása. A bort - legyen az vörös vagy fehér - forralás előtt érdemes vízzel felhígítani. Ezután már kedvünk szerint fűszerezhetjükfahéjjal, szegfűszeggel, mézzel. Teaboltokban és nagyobb üzletekben már külön forraltbor-fűszerkeveréket is vásárolhatunk.
Húsleves
A húsleves, akárcsak a többi forró, gőzölgő ital, melyet meghűlésre
ajánlanak, segít felszakítani a váladékot, pótolja az elvesztett
folyadékot, és a kaparó toroknak is enyhülést hoz. A kutatók a tyúkhúsleves vizsgálatakor a legfontosabb hatóanyagoknak a vitaminokat, ásványi anyagokat, fitokemikáliákat találták, és egy aminosavat, melyet ciszteinnekhívnak. A házi húsleves még jobban enyhíti a tüneteket, ha fokhagymával,
Cayenne-borssal vagy curryvel ízesítjük. Bár az is igaz, hogy a húsleves
akkor hat a betegre a legjobban, ha azt egy szerető családtag viszi az
ágyába.
Fokhagyma
Helyi antibakteriális hatást fejt ki, segítségével elmúlik az orrdugulás,
javul az étvágy. Náthás időszakban hetente legalább egyszer együnk nyersfokhagymát, vagy igyunk naponta alkoholos fokhagymacseppeket. A fokhagyma egyszerre csökkenti a dugulást a hörgőkben, kitisztítja az orrot, és enyhíti a torokfájást is . Ezeket a hatásait a benne lévő kénnek
köszönheti, mely jellegzetes szagát és ízét is adja.
Aki a fokhagyma intenzív ízét nem kedveli, az süsse meg a gerezdeket kevés olívaolajjal fóliában, majd passzírozza szét, és kenje kenyérre.
Cékla
A céklából készült ital segít leküzdeni a náthát és az influenzát.
Gyógyhatását, mely nyersen a legnagyobb, a benne található vitaminoknak, ásványi anyagoknak, valamint fitovegyületeknek köszönheti. Rendkívül gazdag folsavban, C- és B-vitaminokban. Gyümölcscentrifugában kipréselt levét répa- és alma lével fogyaszthatjuk. Salátákat nyersen is gazdagíthatunk
vele.
Savanyú káposzta
A káposzta savanyítva őrzi meg leginkább magas C-vitamin-tartalmát. Ennek a jelentősége igen nagy, mert ételeinkben az elkészítés során - a hő hatására- a C-vitamin nagy része tönkremegy. Télutón a C-vitaminban dús savanyú káposzta segíthet ezt a hiányt pótolni. S az sem elhanyagolható szempont,hogy ez a zöldség lehet az egyik legolcsóbb C-vitamin-forrás a hideg időben.
Citrusfélék
A citrus gyümölcsök amellett, hogy C-vitamin-bombák, tele vannak
gyulladáscsökkentő antioxidánsokkal. A lázas állapottal vagy hányással járó influenzában is segítenek pótolni az elvesztett folyadékot, és csökkentik a tünetek intenzitását. Ha télen mindennap egy pohár narancs- vagy grépfrútlevet elfogyasztunk, felerősíthetjük immunrendszerünket a megfázás ellen.
Jó tudni!
A grépfrútban található egyes vegyületek megváltoztathatják a gyógyszerek hatását, ezért ha gyógyszeres kezelésre szorulunk vagy krónikus betegek vagyunk, kérjük ki orvos tanácsát.
Antibiotikum helyett: mézes fokhagyma
Két gerezd fokhagymát nyomjunk át fokhagymanyomón, majd keverjük el 1 teáskanál mézzel. Naponta 4-5-ször ismételjük, hiszen ez a legjobb
természetes antibiotikum, 2-3 nap alatt kitakaríthatja a kórokozókat a
szervezetből.
Részletes gyógymód - érelmeszesedés ellen és az immunrendszer erősítésére
Így készítjük:
- 33 dkg megtisztított fokhagymát fokhagymaprésben szétnyomunk,hozzáadunk 5 megmosott és négybe vágott citromot ,1 csomag petrezselyem zöldet majd 10 napig áztatjuk 3 dl, 96%-os, gyógyszertárban kapható alkoholban, lezárt üvegben.
- Közben naponta egyszer fellötyköljük, hogy a fokhagyma hatóanyagainak kioldódását ezzel is serkentsük.
- Ezt követően a pépet tiszta ruhán átszűrjük üvegbe. A nyert folyadék tömény, ragacsos fokhagymakivonat.
Adagolása: mindig evés előtt kell meginni, kevés tejben, gyümölcslében vagy vízben elkeverve:
Reggel Délben Este
1. nap: 1 csepp 2 csepp 3 csepp
2. nap 4 csepp 5 csepp 6 csepp
3. nap: 7 csepp 8 csepp 9 csepp
4. nap: 10 csepp 11 csepp 12 csepp
5. nap: 13 csepp 14 csepp 15 csepp
6. nap: 15 csepp 14 csepp 13 csepp
7. nap: 12 csepp 11 csepp 10 csepp
8. nap: 9 csepp 8 csepp 7 csepp
9. nap: 6 csepp 5 csepp 4 csepp
10. nap: 3 csepp 2 csepp 1 csepp
11. naptól: napi 3 x 25 csepp, amíg a folyadék el nem fogy.
A kúra idején érdemes a szokásosnál több folyadékot fogyasztani.
Állítólag 7 évig nem kell megismételni a kúrát. Ha valaki kedvet érez
hozzá, javaslom, próbálja ki, hiszen veszélytelen, és viszonylag olcsó
szerről van szó.