"A túlsúly őseink számára ismeretlen volt..."
írja "Az ABO terv" címmel megjelent könyvében dr. Peter J. D'Aamo neves amerikai természetgyógyász orvos, kutató és előadó.
Dr. D'Aamo átfogó kutatásokat és klinikai vizsgálatokat végzett arról, hogyan függ össze a vércsoport az emberek egészségügyi állapotával. Ezen felfedezések alapján dolgozta ki a vércsoportok szerinti optimális táplálkozást, amely "Az ABO terv" c. könyvében olvasható.
A vércsoport diéta, avagy vércsoport szerinti táplálkozás testünk sejtjeinek összetételéhez idomul, s így biztosítja az optimális teljesítőképességet, egészségünk megőrzését, valamint az
ideális testsúly fenntartását
(vagy annak helyreállítását, a fogyást).
A vércsoport egy olyan meghatározása az emberi vérnek, mely a különböző vértípusokat a bennük megtalálható fehérjék alapján kategorizálják.
Ezt a rendszert Karl Landsteiner fedezte fel a XX. század elején, a bécsi egyetemen, melyért Nobel-díjat kapott.
Vércsoport meghatározás
A különböző vércsoportok a vér eltérő tulajdonságaira utalnak.
A vércsoport a szervezet védekező-rendszerének (immunrendszerének) a kulcsa.
Egyetlen csepp vérünk magában hordozza az emberre jellemző összes genetikai információt.
Ezen felül a vér szállítja a test működéséhez szükséges oxigént, hormonokat, tápanyagot stb.
A vér bizonyos jellemzőinek különbségeiből adódóan, az eltérő vércsoportú emberek másként reagálnak az egyes táplálékokra, vagy idegen anyag (baktérium) behatolására.
A vércsoportok kialakulása
Az evolúció során az éghajlat, valamint az elfogyasztható táplálék változásai miatt állandóan alkalmazkodnunk kellett az új feltételekhez és környezethez, ami - az optimális túlélés fenntartásának érdekében - új vércsoportok kifejlődését eredményezte
Találd meg a számodra legjobb diétát!
Számos diéta vagy étkezési terv (így a vércsoport diéta vagy ABO terv is) igaz, logikus és működőképes adatokra épül. Azonban ez távolról sem jelenti azt, hogy a diéták mindig mindenkire ugyanolyan hatással vannak, s egyöntetű garanciaként biztosítják a fogyás elérését!
Fontosak számodra az igaz adatok,
mivel hosszú távon csak úgy leszel sikeres és elégedett, ha tényleg megértetted, kipróbáltad, s saját tapasztalatod alapján is működőképesnek találtad a leírtakat!
A vércsoport diéta melletti fogyás szempontjai
A nem optimális táplálkozáson kívül léteznek egyéb tényezők is, melyek hosszú távon elhízáshoz vezetnek
Gyakran előfordul, hogy a legjobb diéta vagy fogyókúra ellenére sem képes valaki lefogyni. Tudja, hogy egészségének megőrzése, helyreállítása vagy a fogyás szempontjából mit kellene tennie, mégsem tudja hosszú távon betartani ezeket a "szabály-rendszereket", s hamar visszatér régi szokásaihoz.
Kiút az evés fogságából
könyv rávilágít a túlzott evés hátterében meghúzódó okokra, s így segítséget nyújt a tényleges és tartós fogyás elérésében.
Vércsoport diéta; a fogyás tényezői
A vércsoport eltérő jellemzőinek köszönhetően, míg bizonyos tápanyagok jótékony hatással vannak az egyik vércsoportúak számára, hátrányosan hathatnak egy másik vércsoporthoz tartozó egyénekre.
Az optimális testműködés szempontjából a legcélravezetőbb, ha az ember leginkább olyan tápanyagokat juttat be szervezetébe, melyek összhangban vannak saját vércsoportjával.
Amikor az ember elkezd egészségesen, számára optimálisan
(saját vércsoportjának megfelelően)
táplálkozni, a fogyás (súlycsökkenés) csupán a test eredeti állapotába való visszaállításnak egyik mellékterméke lesz.
A-B-O terv; vércsoport diéta, vércsoport szerinti táplálkozás
"Az ABO terv" c. könyvben a szerző részletesen és pontosan kifejti az egyes vércsoportok jellemzőit, valamint a különböző vércsoportúak számára ajánlott étkezési tervet.
Az alábbiakban kifejezetten a fogyás szempontjából emeltük ki az ajánlott, illetve a nem javasolt ételeket.
O-ás vércsoport - a hízás tényezői:
• búza (glutén), kukorica, veteménybab, fehérbab, lencse, káposzta, kelbimbó, karfiol, mustár.
O-ás vércsoport - a fogyás tényezői:
• tengeri hínár, tengeri halak, jódozott só, máj, vörös húsok, kelkáposzta, spenót, brokkoli.
A vércsoport - a hízás tényezői:
• húsfélék, tejtermékek, veteménybab, limabab, búza.
A vércsoport - a fogyás tényezői:
• növényi olajok, szójaételek, zöldségek, ananász.
B vércsoport - a hízás tényezői:
• kukorica, lencse, földimogyoró, szezámmag, hajdina, búza.
B vércsoport - a fogyás tényezői:
• zöldségek, húsfélék, tojás, alacsony zsírtartalmú tejtermékek, máj, édesgyökér tea.
AB vércsoport - a hízás tényezői:
• vörös húsok, veteménybab, limabab, magvak, kukorica, hajdina, búza.
AB vércsoport - a fogyás tényezői:
• tofu, tengeri halak, tejtermékek, zöld levelű zöldségek, tengeri hínár, ananász.
árpa,rozs
tehéntej
durum liszt, teljes kiőrlésű lisztek,búzakorpa, búzacsíra, búza liszt