GYÓGYÍTÁS SZELID GYÓGYMÓDOKKAL,LELKI TANÍTÁSOKKAL

Isten addig nem adott betegséget az emberre, amíg előbb a gyógynövényt,a szímbólumokat és a feltétel nélküli hitet amely elmulasztja a betegséget, meg nem teremtette . A gyógyítás által mi magunk a gyógyítók is gyógyulunk. Ez a szeretet varázsereje!

boldogasszony_anyank.jpg

 

 

 

Az egyensúly univerzális alapelv, az élet minden területén megjelenik.
Megtalálása nem könnyű feladat,
de ez az igazi hatékonyság
alfája és omegája.

 

 

 


 

 

 

   GYÓGYHATÁSÚ KÉSZÍTMÉNYEK  KÉSZÍTÉSE

 

Ezt az összefoglalót  amit nagyon szakszerűen van összeállítva  a

 

Network.hu : gyógynövény klubbon találtam:

 

 

 

A gyógyítók a világ legtöbb részén csupán a kis számú és csak a környékbeli, illetve lakóhelyükhöz közeli vidékeken termő gyógynövényeket alkalmazásával végzik a gyógykezeléseket. Sikereik, eredményeik nem pusztán növényismeretüknek köszönhetők, hanem annak is, hogy sokféle módon tudják alkalmazni azokat. Az egyik legáltalánosabban használt készítmény a gyógynövény-tea (herba-tea), ám ezen kívül még számos formája, módja van a felhasználásnak, úgymint:

 

1.balzsam 2.  beöntés, 3.forró borogatás, 4.füstbelégzés, 5.    hüvelyöblítés (irrigálás  6.kenőcs 7.olajok ,8 pakolás és tapasz, 9.  pilula (pirula) 10.szirupok, 11.szirupos orvosság (electuarium),12.tinktúrák,13.végbél- és hüvelykúp

 

                                   

 

Hogy melyik módszer kerül alkalmazásra, az számos tényezőtől függ. A különféle jellegű készítmények nyújtotta lehetőségek ismeretében képesek leszünk kiválasztani az egyén számára és a betegség kezelésére legmegfelelőbb módszert és gyógynövényt. A leggyorsabb eredmény érdekében, különösen a súlyos, heveny betegségek kezelésekor legcélszerűbb a gyógynövényeket böjtölés közben, vagy speciális, tisztító diétával összekapcsolva bevenni. A gyógynövények és diéta helyes alkalmazása biztos, hogy erősíti és gyógyítja a szervezetet, amennyiben lecsökkentjük a mérgező (toxikus) és savképző táplálékok fogyasztását, sokat pihenünk és megszabadulunk feszültségeinktől.

 

Gyógynövényteák

 

Azokat a gyógynövényeket, amelyeket belsőleg alkalmazhatók és viszonylag enyhe az ízük, általában teaként fogyasztják. Ha tea céljára szerzünk be gyógynövényt, akkor összevágva és átrostálva vegyük meg, mivel így könnyű leszűrni a legközönségesebb teaszűrőn is. A friss gyógyfüveket először össze kell törni, szét kell morzsolni, hogy az elroncsolt szövetekből a hatóanyagok könnyebben kiszabadulhassanak. A növények előkészítését és főzését üveg-, kerámia vagy zománcos edényben végezzük. Elfogadhatók a rozsdamentes acélból készült edények is, ha netán nem áll rendelkezésre az előbbiek egyike sem. Ha tehetjük, desztillált vizet vagy forrásvizet használjunk csapvíz helyett.

 

A gyógyfű-tea elkészítésére két mód kínálkozik: a leforrázás és főzés.

 

Leforrázás:

 

Ha valaki a növények, például a menta vagy az eukaliptusz illóolaját akarja használni, vagy gyöngébb szövetű növényi részekből, virágból vagy zsenge levelekből akar teát készíteni, akkor a növényeket egy jól zárhatóedényben, éppen fölforralt vízben (100oC) kell áztatni. Ezt a módszert nevezzük leforrázásnak, vagy forrázat készítésnek. A növényeket nem főzzük meg, csak 10-20 percig ázni, állni hagyjuk egy jól zárható edényben. A „nap-tea” úgy készül, hogy a vízbe áztatott növényeket néhány órára a napra tesszük egy lezárt üvegedénybe.

 

Főzés:

 

Hogy a durvább, vastagabb levelekből, szárakból, kérgekből és gyökerekből kivonjuk a hatóanyagokat, körülbelül egy órán át kell lassú tűzön főzni e növényi részeket. Ez az eljárás a főzés, főzet készítés. Az esetek többségében a növényeket lefödetlen edényben kell főzni; ennek következtében a víznek legalább a fele elpárolog. Ugyanakkor a durvább növényi részek is tartalmazhatnak illóolajokat. Ezeket óvatosan kell főzni, illetve le kell forrázni zárt edényben (ilyen például a mezei macskagyökér (Valeriana officinalis), a fahéj (Cinnamomum  zeylanicu) és a közönséges bojtorján (Artium lappa) gyökere.

 

A leforrázás és a főzés kombinálása:

 

Előfordul, hogy egy recept kérgek és gyökerek mellett lágyabb levelek és virágok használatát írja elő. Ilyenkor a vastagabb, durvább alapanyagokat először meg kell főzni, majd a leszűrt levet ráönteni a gyengébb növényi részekre, és ezt épp csak forrásba hozva le kell födni és 10-20 percre állni hagyni.

 

A felhasználandó mennyiség.

 

A gyógyító forrázatok , főzetek igen erős hatásúak, eltérően az italként fogyasztott, mindenki számára ismerős gyengébb teáktól. Ez utóbbiakból csak kb. 4 g kell két csésze vízhez (a boltokban kapható filter-tasakok nagyjából ennyit tartalmaznak).

 

A gyógyhatású növénytea készítéséhez általában 28 g szárazanyag szükséges két csészényi vízhez. A növény magába szívja a folyadék egy részét, így a kész tea körülbelül másfél csészényi lesz, ha két csészényi vízből indultunk ki. Az esetek legnagyobb részében ez épp egy napi adag; mivel a kezelések zöme másfél csésze teát ír elő egy napra, három részletben elfogyasztva. Kényelmi szempontból készíthetünk a kezelés három napjára elegendő gyógynövényteát, ezt azonban jól zárható edényben, hűtőszekrényben kell tárolni. A gyógynövényteák ennél hosszabb ideig nem állnak el. Fogyasztás előtt lassan, óvatosan, lefödött edényben kell újra fölmelegíteni.

 

Friss növényekből az előírt mennyiség kétszeresére van szükség, mivel tömegük jelentős része víz.

 

A gyógynövényteákból fogyasztott szokásos mennyiség naponta háromszor fél csésze.

 

Heveny betegségek kezelésére a gyakrabban fogyasztott kisebb mennyiség 2-3 evőkanálnyi félóránként   

 

              – sokkal hatékonyabb, mint a ritkábban, de nagyobb mennyiségben bevett adag

 

. Az idült betegségek kezelésekor megfelelőbb a tinktúra alkalmazása, mert ilyenkor a gyógynövénykészítményt heteken át kell fogyasztani. Szintén a tinktúra ajánlott, ha valaki csökkenteni kívánja a bevitt folyadékmennyiséget . A nyálkaanyagot tartalmazó gyógynövények, mint az Ulmus fulva, a fekete nadálytő (Symphytum officinale) és az orvosi zilíz (Althaea officinalis) gyökere „nyúlós” teát ad.

 

Ha ezt valaki kellemetlennek, undorkeltőnek találja, akkor célszerű zselatin kapszulában, vagy pilula formájában bevennie.

 

Balzsam

 

A balzsam olyan növényi kivonat, amellyel a feszült izmokat és szalagokat (inak és izületi szalagok) kezelhetjük. hatását a bőrbe való bedörzsölés után fejti ki. Ugyancsak használatos izületi gyulladás és más gyulladások enyhítésére. A balzsamok általában serkentő tulajdonságú növényeket (például erős paprikát) és görcsoldó hatású gyógynövényeket, mint amilyen a hólyagos lobélia (Lobelia inflata) tartalmaznak. Az aromás  növények olaja, például az eukaliptuszolaj behatol az izmokba, élénkíti a keringést, ami lazító melegséggel árasztja el az adott területe.

 

Tegyünk 113 g szárított vagy 226 g friss, összezúzott növényt egy üvegbe és adjunk hozzá két csésze ecetet, alkoholt vagy masszázsolajat. Naponta egy-két alkalommal rázzuk össze. A kivonat három nap alatt elkészül, ha a növények el vannak porítva, de két hét szükséges, ha egészben, illetve darabokra vágva tesszük a folyadékba. Az ecet természetes összehúzó és egyúttal tartósítószer is. Töményen vagy vízzel 50%-osra hígítva is használható. Az alkohol kiváló extratáló- és tartósítószer. Használhatunk gabonapárlatot, például vodkát vagy gint is, illetve külső bedörzsölésre használatos alkoholt is. Az alkoholos kivonat lehűti a bőrt az alkohol gyors párolgása következtében., míg a bőrön visszamarad a növényi kivonat (extraktum). A masszázsolaj elkészíthető növényi olajok keverésével, például olíva-, szezám- és mandulaolajból. Ha valaki a kezelendő területe masszírozni is akarja, jó, ha aromás olajat használ. Az olajat kb. 400 NE A vitaminnal lehet tartósítani, csészénként.

 

Beöntés

 

A beöntés idegesség, fájdalmak és a vérben levő nagy mennyiségű méreganyagból adódó panaszok kezelésére alkalmas. Az egyik legjobb gyógynövényes beöntés az illatos macskamentából (Nepeta cataria) készül, de nagyon hatásos beöntés készíthető idegerősítő-szerek, például hólyagos lobélia (Lobelia inflata) vagy csukóka (Scutellaria sp.) és összehúzó hatású gyógynövények, például fodros lórum (Rumex crrispus) vagy sóskaborbolya (Berberis vulgaris) kéreg társításával.  Egyenlő arányban használjuk ezeket, hogy erős teához jussunk.

 

A beöntést enyhén langyos teával végezzük, ha a bélfalhoz tapadt, beszáradt, megkeményedett salakanyagot (bélsarat) akarjuk eltávolítani. A langyos illatos macskamenta-tea beöntés csillapítja a lázat. A meleg beöntés ideges tünetek kezelésére jó.

 

A bélirritáció megelőzésére 2 evőkanál szezámolajat, 1-1 evőkanál ricinusolajat és mézet keverjünk 4 csészényi meleg vízbe vagy a beöntésre használt teába.

 

A beöntést először bal oldalon fekve, majd négykézláb, végül jobb oldalon fekve kell beadni. Ez elősegíti, hogy a folyadék megtöltse a vastagbelet. A gyógyító folyadékot olyan sokáig kell benntartani, amilyen hosszan csak lehet; a műveletet egy órán át folytassuk, illetve addig, 8 csészényi folyadék betölthető, és pár percig benntartható.

 

Forró borogatás

 

A forró borogatást külsőleg alkalmazzuk. A nem mélyen gyökerező, illetve külső eredetű – bőr alatti kötőszöveti vagy izomeredetű – betegségek, duzzanatok, fájdalmak, megfázás és influenza kezelésére használatos. A forró borogatás serkenti a vér- és nyirokkeringést azokon a területeken, illetve testrészekben, ahová a borogatást helyezzük. Azokat a növényeket hasznosítjuk ilyen módon, amelyek túlságosan erős hatásúak, és belsőleg nem alkalmazhatók, de borogatásként kis mennyiséget lassan fölvesz a szervezet hatóanyagaikból.

 

A forró borogatáshoz gyógynövényteát kell készíteni, majd egy nedvszívó ruhát belemártani és ráhelyezni az érintett testrészre olyan forrón, amilyet csak kibírunk. A törölközőt egy másik, száraz ruhával kell betakarni és erre melegítőpárnát vagy forró vizes tömlőt tenni. Használhatunk valamilyen vízhatlan borítást is, ha éjszakára tesszük föl a borogatást, hogy az ágynemű ne ázzon el.

 

A vér- és nyirokkeringés serkentésére, hasgörcsök enyhítésére, belső gyulladások csökkentésére, és a hideg izületek fölmelegítésére forró gyömbérborogatás ajánlott.

 

Reszeljünk le 57 g friss gyömbérgyökeret, és sajtoljuk ki nedveit két csészényi forró vízbe, várjuk míg sárgára nem színeződik.

 

Ezután borogassuk be a megfelelő területet úgy, hogy ha kezd kihűlni, legyen kéznél egy másik, amellyel lecserélhetjük.

 

Hogy felpezsdítsük, életerővel telítsük a betegség által megbénított, legyengített testrészt, a forró borogatást váltogathatjuk rövidebb időre föltett hideg borogatással. A forróság ellazít, elernyeszt és kitágítja a pórusokat, míg a hideg serkent, élénkít és összehúz. A hideg és a forró váltakozása fölfrissíti az adott testrészt.

 

A gyógynövények külső alkalmazásának jelentőségét a következő eset, illetve tapasztalat is mutatja. Családom egyik tagja operáció utáni sokkos állapotban volt, szervezete rendkívül legyöngült és erős hasmenés gyötörte. Állapota kezdett kritikussá válni, minthogy semmilyen táplálék nem maradt meg benne, illetőleg nem szívódott föl, nem asszimilálódott, ugyanakkor a hasmenés következtében a kiszáradás (dehidratálódás) veszélye fenyegetett. Az orvosok aggódtak, de úgy tűnt, nem tudják, mitévők legyenek. A kórházi szabályok nem tették lehetővé, hogy gyógynövényteát alkalmazzak, amit pedig hasznosnak ítéltem volna meg. De megengedték – ártalmatlannak és bizonyára nem túl hatásosnak ítélve – a forró borogatás alkalmazását, amit én Ulmus fulva teából készítettem. Azt tettem egész éjszakára az illető hasára egy melegítőpárnával a tetején. Másnap reggelre a beteg hasmenése enyhült, a kiszáradás veszélye csaknem teljesen megszűnt, emésztése megindult. Anélkül, hogy szükség lett volna a forró borogatás ismételt alkalmazására, állapota fokozatosan javult.

 

Füstbelégzés

 

A köhögés, a hörghurut és a mellkasi teltségérzés közvetlen, direkt kezelése néhány gyógynövény füstjének beszívásával történik. Ez a betegpanaszainak azonnali, de időleges enyhülését eredményezi. A terápiás céllal elszívott gyógynövények, szemben a dohánnyal, nem tartalmaznak nikotint, vagy más olyan anyagot, amelynek rabjává válhat az ember.

 

A kezelés során kis mennyiségű gyógynövényt kell elszívni pipából vagy vízipipából. A tüdők megtelnek a füsttel, majd teljesen ki is lélegezzük az anyagot. Egy kezelés alkalmával 6-10-szer lélegezzük be a füstöt.

 

Az e célra leggyakrabban használt gyógynövények a martilapu (Tussilago farfara), a rozmaring (Rozmarinus officinalis), a molyhos ökörfarkkóró (Verbascum thapsus), az Eridictyon californicum és a  szarszaparilla (Smilax medica). A dohányzásról való leszoktatásban segít a helyette szívott hólyagos lobélia (Lobelia inflata), amit „indián dohánynak ” is neveznek. A növény lobelint tartalmaz, ami hasonló a nikotinhoz, de nem minden hatásuk egyezik. Ily módon a hólyagos lobelia enyhíti a nikotinéhség érzetét, de nincs olyan sajátsága, amitől rá lehetne szokni.

 

A nyugati országokban számos gyógynövény cigaretta kapható. Ezek többsége olyan gyógynövényeket tartalmaz, amelyek a hörgőpanaszok kezelésére valók, ugyanakkor ezeket a cigarettákat kimondottan egy-egy aroma „jegyében” keverik, ezért nem biztos, hogy ugyanolyan hatásosak, mint egy gyógynövény készítmény, amit a kezelés céljára magunk állítunk össze. A legtöbb hasznuk, hogy lehetőséget adnak a dohányzás szenvedélyétől való lemondásnak.

 

Kínában általánosan használatos az asztma kezelésére az „Asztmacsillapító Cigaretta”. Ez körülbelül egy tucat gyógynövényt tartalmaz, és alapos vizsgálatok igyekeznek föltárni, kimutatni e cigaretta köptető hatását és alkalmasságát a mellkasi teltségérzés enyhítésében.

 

A csattanó maszlagot (Datura  stramonium) – hívták régen tövisalmának is – széles körben használják az asztma kezelésére, gyakran oly módon, hogy elszívják a leveleit. Tudni kell azonban, hogy a növény rendkívül mérgező, és nagyobb adagja nem csak súlyos idegrendszeri zavarokat okozhat, de végzetes is lehet. Ezért a Datura stramonium használata nem ajánlott.

 

Indiában közkedvelt a „Bidis” nevű gyógynövény cigaretta. Szintén köhögés és mellkasi teltségérzés elleni gyógynövényekből áll, de tartalmaz kis mennyiségben csattanó maszlagot is. Ez csak az utóbbi időben derült ki, ami csökkentette a cigaretta forgalmát a USA-ban.

 

A fekete ürmöt (Artemisia vulgaris) és az illatos macskamentát (Nepeta cataria) nyugtató hatásúként, álmatlanság, nyugtalanság kezelésére szívják. A  Damiana-t afrodiziákus hatásáért szívják.

 

A borsmentát (Mentha piperita) hűsítő mentoltartalmáért keverik a szívnivalóhoz. Az igazi édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) édes aromát kölcsönöz a keveréknek.

 

A füstbelégzés csak kiegészítő kezelés lehet, amit a tüdő teljesítőképességére, állapotára való kellő odafigyeléssel szabad csak alkalmazni, hiszen az égő növényi anyag szükségszerűen füstrészecskéket, kátrányt termel, amit a tüdőnek el kell tudni távolítani.

 

Gyógynövényborok

 

A gyógynövényborok készítésének hagyománya valószínűleg megelőzi a tinktúrákét. a lényegi különbség az, hogy itt maguk a friss vagy szárított gyógynövények szolgálnak az alkoholos folyadék képződésének alapjául, amely megőrzi a gyógyító hatóanyagokat. Noha ez egy kissé bonyolult és lassúbb folyamat, mint a tinktúra készítés, meg van az az előnye, hogy olcsóbb, (mivel nem kell alkoholt venni), szervesebb, azaz természet-közelibb, és ezért készítése sokkal inkább örömteli tevékenység. A gyógynövénybor másik tagadhatatlan előnye az, hogy a benne megőrzött, a friss gyógynövényekben pazarló bőségben meglévő gyógyító hatóanyagok gazdaságosan, takarékosan használhatók föl. Az alkoholalapú orvosságok különösen jók az e-mésztési gondokra és a gyönge keringésre, ezen kívül balzsamként is használhatók.

 

Természetes erjedés útján leginkább fekete nadálytőből (Symphytum officinale), mezei macskagyökérből (Valeriana officinalis), közönséges cickafarkból (Achillea millefolium), levedulából (Lavandula officinalis) és orvosi angyalgyökérből (Angelica archangelica) készíthető gyógynövénybor, egyebek között.

 

Az első művelet a gyökerek és kérgek megfőzése, az aromás levelek és virágok leforrázása. 225-453 g növényi anyaghoz 4,5 liter vizet számítunk. Hűtsük le 100 oC alá és a folyadék minden 4,5 literéhez oldjunk föl 1,35 kg mézet vagy finomítatlan cukrot. Adjunk minden 4,5 l léhez egy kávéskanál élő sütő- vagy borélesztőt, és szűkszájú üvegbe töltve tartsuk az egészet meleg helyen (70 oC és 80 oC között) 2-3 héten át, lefödött, de nem légmentesen záródó edényben. Erre azért van szükség, hogy a külső, vad élesztőgombák be ne jussanak a forrásban lévő anyagba. A gyógynövénybor készítésének első szakasza az erjedés befejeződésével zárul. Ezután vásznon át kell leszűrni, a folyadékot palackokba tölteni és lazán záró tetővel, dugóval ellátni, hogy nehogy újra forrni kezdjen.

 

Az egyszerre elfogyasztható adag a fölhasznált gyógynövénytől függően 1 kávéskanáltól a kis borospohárig terjedhet.

 

Hüvelyöblítés

 

A hüvelyöblítés általánosan használt módszer fertőzések kezelésére, illetve a hüvely tisztítására. Gyakori alkalmazása – véleményem szerint – nem ajánlatos, mivel megbontja, fölborítja a természetes hüvelyi baktériumflóra egyensúlyát. Az ismételt fertőzések a nem kielégítő, helytelen táplálkozást és a szervezet általános ellenállóerejének lecsökkenését jelzik.

 

Az irrigálószer nem más, mint egy erős tea, amelynek alkotóelemei:

 

aranygyökér (Hydrastis canadenis) útifű (Plantago spp.)medveszőlő (Arctostaphylos uva-uris)fekete nadálytő (Symphytum officinale)fehér tölgy (Quercusalba) kérge és fodros lórum (Rumex cripus).

 

Adhatunk hozzá egy kevés ecetet – 1-2 evőkanállal 4 csészényi teához – vagy joghurtot a savas kémhatás kiegyensúlyozására. A kezelést a legjobb a fürdőkádban vagy a WC-ben elvégezni, ügyelve arra, hogy a tartály sose legyen a csípő fölött fél méternél magasabban. A testmeleg folyadékot mindig lassan, óvatosan töltsük be, és próbáljuk 10-20 percig benntartani. Ha a folyadékot túl nagy nyomással töltjük be, megeshet, hogy a fertőzést mintegy „följebb nyomjuk”, és ez a méhre is ráterjedhet. Terhesség idején nem szabad irrigálni.

 

Kenőcs

 

A kenőcs vagy ír a bőrre kenhető, és állagánál fogva rajta is hagyható szer. A kenőcshöz készítsünk először gyógynövény olajat, amelyet fölmelegítünk, majd olvadt méhviaszt adunk hozzá, amíg az anyag kellő sűrűségű nem lesz (kb. 14 g kell 2 csészényi olajhoz). A leggyorsabb eljárás a kivonatok elkészítésére az, ha a növényt forró olajba tesszük – elsőként a gyökereket és kérgeket – és kb. 2 órára benne hagyjuk az annyira fölmelegített olajban, hogy még éppen ne bugyogjon. Az edény legyen ezalatt lefödve. Tegyük ezután az olajba a leveleket és virágokat, és főzzük óvatosan újabb egy órán át. Végül adjuk hozzá az olvasztott méhviaszt és keverjük el alaposan.

 

Egy másik eljárás szerint keverjünk 1 rész őrölt gyógynövényt 4 rész forró disznózsírba vagy egyéb állati zsiradékba, amely szobahőmérsékleten nem olvad meg.

 

Mindkét eljárás legvégén adjunk a kenőcshöz kevés tartósítószert, benzoegyantát vagy benzoetinktúrát (1 kávéskanál tinktúra 4 csészényi kenőcshöz).

 

Olajok

 

Ha a gyógynövények hatóanyagai mellé illóolajok is társulnak, akkora friss növényből könnyen készíthetünk sűrítményt. A gyógynövényolajokat porrá tört száraz vagy összezúzott, elfoszlatott, friss növényekből készíthetjük, olívaolaj vagy szezámolaj hozzáadásával.

 

57 g növényre 2 csésze olajat számítsunk. A keveréket meleg helyen hagyjuk állni három napig. Gyorsabban elkészül az olajunk, ha a keveréket egy kissé fölmelegítjük egy serpenyőben legalább  egy órára. Ezután az olajat leszűrve üvegbe tehetjük.

 

Van egy olyan módszer is, amikor a növényi hatóanyagokat alkohollal vonjuk ki, majd az extraktumot hozzáadjuk az olajhoz és nagyon óvatosan melegítve elpárologtatjuk az alkoholt. A készítmény eltarthatóságát növeli némi E vitamin-olaj (400 NE csészénként).

 

Ha főként illóolajokból álló olajat kívánunk nyerni, mártsunk olíva vagy szezámolajba vékony vattarétegeket vagy géz jellegű anyagot, enyhén nyomkodjuk ki, majd helyezzük rájuk a növényeket, végül rétegezzük egymásra őket egy széles szájú edényben. Az edényt zárjuk le szorosan három napra, majd a kész olajat sajtoljuk ki a textíliából.

 

Gyakran készítenek olajokat fűszerekből, mentából és más aromás növényekből.

 

Pakolás és tapasz

 

A pakolás porított vagy összezúzott, foszlatott, (macerált) gyógynövények meleg, nedves pépje, amelyet közvetlenül a bőrre tesznek gyulladások lelohasztására, csökkentésére, vérmérgezés, mérges csípések, harapások, szúrások következményeinek enyhítésére, kelések, kiütések gyógyítására, hogy az érintett terület tisztulását, gyógyulását elősegítsék.

 

Sok pakolás semlegesíti a fertőzést, hatására kilökődnek a mérgek és az idegen anyagok. Ezekben általában fekete nadálytő (Symphytum officinale),útifű (Plantago spp.) orvosi zilíz (Althaea officinalis) van.

 

A fájdalom enyhítésére, az izmok feszülésére, izomgörcsökre hólyagos lobélia (Lobelia inflata),molyhos papucskosbor (Cypripedium pubescens), illatos macskamenta (Nepeta cataria), mezei macskagyökér (Valeriana officinalis),

 

        Gyógyteák készítése egyszerűen Otthon

 

Nagyon sok okot tudnánk felsorolni a ma embere miért fordul egyre többször az alternatív és így többekközött a gyógynövények felé.Tudjuk a színtetikus gyógykészítményeknek gyors és látványos hatásuk van,de ennek ára van.Nagyon sok mellékhatással kell számolnunk.Tönkreteszik az immunrendszert,lerombolják a bélrendszet. A növények ezzel szemben sok ezer hatóanyagot tartalmaznak és aki ezt választja a vegyületek együttes hatását élvezheti.A növények ellátják a szervezetet olyan tápanyagokkal ami az egészséges élethez, és annak megtartásához nélkülözhetetlen. Mindennap ajánlatos 1-2 zeller -vagy zeller mag koncentráciumot foghagymát,fekete áfonyát,ginkót, lecitint, C vitamint,fogyasztani.

 

 Figyelmeztetés:

 

Terhesség,epilepszia esetén orvosi ellenőrzés mellett lehet csak gyógynövényeket fogyasztani.

 

Több olyan növény - olaj létezik amely koraszülést okozhat.őszi margitvirág,feketeüröm ,istenfa,tuja, a petrezselymet  mértékkel, és a zsálya 

 

Az emberi szervezet a negatív hatások miatt a XX század végére leljessen elsavaodott amely rengeteg betegség alapja lett. Ezért nagyon fontos a lúgosítás ,amit megtehetünk teák, lúgos vizek élelmiszerek bevitelével a szervezetbe.

 

 

 

Egyszerűen gyorsan a vírusok ellen antibiotikumok

 

nélkül.

 

        Ön tudja mihez nyúljon ha fáj a feje,éget a torka,húzza a görcs a lábát?

 

Amikor iskolából-munkából  hazafelé menet úgy érezzük ,hogy kész vége: kapar a torkunk, fáj a fejünk, ég a homlokunk,de nem szeretnénk antibiotikumot bevenni első lépésben készítsünk egy finom :

 

Izzasztó tea  keveréket

 

kevés mézzel,citrommal, mert az édesgyökér úgy is édesíti .

 

Ihatunk még  grépfruit kifacsart levét, nagyon hasznos ,magas  a C vitamin tartalma  miatt, de vigyázva nagyon sok  gyógyszerrel lép kölcsönhatásba.!!!

 

használhatunk tengeri só oldatot gargarizálásra,vagy a orrdugulás megszüntetésére. Sokan nem isszák meg  a teát .

 

  Ajánlom próbálják meg tejben elkészíteni,he ez sem működik  akkor sajnos csak a préselt kapszulás  gyógynövényes eljárások maradnak.

 

Tea.

 

1.)bodza virág ,bodza termés 20g hársfa virág 20g, kamilla 20 g, borsmenta 5 g,  utifű  5g édesgyökér 5gr, fűzfakéreg 5 g, legyezőfű 5 gr,aranyvessző 5g,levendula 10 g citromfű 10g/ gyors és nyugodt alvást biztosít/

 

Elkészítés:

 

2.5 dl vizet felforralni s leforrázni vele 2 tk. keveréket.10 pc állni hagyni majd melegen kortyolva meginni,lefeküdni és jól betakarózni.

 

hurutos köhögés esetén soha ne vegyünk be köhögés csillapítót,inkább szopogassunk cukorkát, /pemetefű-eukaliptusz /.

 

Készíthetünk szirupokat:

 

1.)Hámozzunk meg 6 vöröshagymát + 4 szem szegfűszeget + 4 evőkanál mézet tegyük egy lábosba. Helyezzük  egy vízfürdőbe,lassú tűzön forraljuk 2 órát,szűrjük le és 2 óránként  1 evőkanálnyit vegyünk be belőle.

 

Megelőzésre: nyáron készítendő:

 

2. )töltsünk meg egy 5 literes üveget  rétegesen : acsalapu, kakukkfű, zsálya, orbáncfű, utifű,fehér mályva levél-virág,édesgyökér,+mézzel. addig folytassuk amíg az üveg megtelik. Zárjuk le az üveget ,és ássunk neki napos helyen  egy gödröt ,helyezzük bele és takarjuk be a földdel. Kb 2 hónap után ássuk ki, szűrjük le és tegyük sötét üvegbe. Erős antioxidáns napi 4 ev. kanálnál többet ne vegyünk be belőle. Nagyon jól hat!

 

Kismamák,epilepsziások a zsályát,kakukkfüvet ne használják,helyette szelídgesztenyét .

 

Egyszerűbben:

 

3).Tegyünk 1 kg mézbe  2 kanál kakukkfű,utifű, mályva,levendula,citromfű, szelídgesztenye levél, borostyán levél,zsálya keverékét.  hagyjuk állni  2 hétig szűrjük le és sötét üvegben tároljuk . / a zsályát terhesség esetén ki kell hagyni /

 

Kakukkfves fürdő

 

 melegítsünk egy fazékban vizet rakjunk bele sok kakukkfüvet/ magas vérnyomásnál ügyelve/ forraljuk fel hagyjuk állni 20 percet. öntsük a fürdővízhez.A füvet tegyük egy vászonzacskóba és helyezzük a mellkasra, 10-15 pc fürdő alkalmával locsoljuk a mellkason lévő zacskóra  a meleg vizet . Felöltözve feküdjünk le aludni.

 

Gyors,olcsó és nagyon hatásos  eljárás!,éjszakára ihatunk a fentiekből elkészített teából.

 

Kismamáknak nem ajánlott. Ők inkább szelídgesztenye levelét használják!!

 

Amennyiben fáj a torok 50 csepp echináciát ajánlok még bevenni továbbiakban  még  óránként 15 cseppet+ Bach virágcseppeket + szimbólumok rajzolását a testre.

 

Kakukkfüvet mindég tejben főzzük!!

 

Lázcsillapítás:

 

Tudom ,hogy sokan elítélnek érte ,de Én vállalom soha nem csillapítottam egyik gyermekem lázát sem.

 

Legegyszerűbb lázcsillapító  39 C felett a borsmenta olaj:

 

3 cseppet  cseppentsünk vízbe mártsuk bele egy rongyot,és azzal tekerjük  be a bokát csuklót,homlokot. Orrdugulásra nagyon jó a sós víz csöpögtetése az orrba és  a menták

 

de 7éves kor alatt csak a párnára szabad 1 cseppet cseppenteni belőle.

 

Csontritkulás:

 

          Keverjük össze disznóparét, édesgyökeret,vörösherét, kakukkfüvet, majoranna, fejes káposztát gyermekláncfűvet, porcsint finom vörös bórban forraljuk fel hagyjuk állni egy napot és naponta 1 dl igyunk meg belőle.

 

 Aki nem iszik bórt az csinálhat belőle teát.

 

A vörös here azért kell mert helyreállítja a hormonrendszert és könnyebben tud a Ca,Mg beszívódni.

 

 A vörösparé és a porcsin tartalmazza a legtöbb kálciumot ,magnéziumot a növények között. Majoranna, kakukkfű gyulladás csökkentő,édesgyökér immunerősítő, fejes káposzta  fájdalomcsillapító hatással bír

 

+ napi 2 liter ionizált lúgos víz  fogyasztása .

 

Csonterősítő:

 

Vegyünk 1/2kg halcsontot tegyük bele  2 liter vízbe főzzük 40-45 percig tegyünk+ káposztát,gyermekláncfüvet,csalánt, disznóparét, petrezselymet, porcsint,sót, paprikát, oliva olajat,ízlés szerint

 

fűszereket. Levesként fogyasztani.

 

Izületi problémák:

 

Köszvény :

 

 napi 20 szem cseresznye,eper,málna továbbá halolaj,lenmagolaj fogyasztása ajánlott. Jó hatással van még az ananász, friss zeller ördögkarom, külsőleg belsőleg  

 

Tisztító teák

 

öszi kikirics ,csalán,zellerezerjófű, veronikafű,tárnicsgyökér, használata.

 

3 l ionizált lúgos víz naponta.

 

Izületi gyulladás-görcs.

 

Gyulladás esetén 3 napig hűtünk utána melegítjük az izületeket.

 

Jó hatással vannak a krémek ,tisztító teák Fűzfakéreg,rozmaring, veronikafű,paprika fajok

 

 

 

A legolcsóbb ásványi anyag pótló szerek :

 

 Éjszakai lábgörcsre lefekvés előtt igyunk egy pohár tonikot ,

 

gyermekláncfű,porcsin, disznóparé,lucerna,petrezselyemből készíthetünk megszárítva tea keveréket, vagy frissen salátát.

 

Vízhajtó,fogyókúra alkalmazásakor az ásványi anyagokat pótolni kell. Mg,Ca ,K

 

Én ezt az izomlazító krémet  szoktam csinálni:

 

1.)  Jó minőségű mangalica zsírba   köszvény esetén : unguentum hydrophylicum nonionicum  krémet vásárolunk a patikában  és kihagyjuk a  gyömbért és kurkumát /

 

 beleteszünk:

 

 körömvirágot, rozmaringot,porcsint, vörösparét, zsályát, borsmentát, citromfüvet, korpafüvet,zsurlót, kurkumát gyömbért,kamillát,fűzfakérget,nadálytő gyökér.

 

Forraljuk fel pár percig .Hagyjuk állni 2 napig minden nap melegítsük fel.

 

2. nap rakjunk hozzá újabb friss növényeket melegítsük újra fel.

 

3. nap méhviasz hozzáadásával töltsük dobozokba. Nagyon jó hatású szer!!

 

Semmilyen baktérium, vírus rákos sejt nem képes lúgos környezetben megmaradni!

 

 

 

ionizált lúgos vizek:

 

Arra ,hogy ki mennyit vigyen be a szervezetébe nehéz tanácspot adni! függ a páciens állapotától. Én sok teát  iszom ezért Én nem tudok 1 l nél többet meginni naponta ,mert nincs rá szükségem.

 

A kúra elején viszont akár 3 l is meg ittam mert kívánta a szervezetem.leírtam itt egy álltalam összeállított és mások álltal jónak talált keveréket .Reméllem ezzel tudok olyanoknak is segíteni aki anyagi helyzete miatt nem tudnak havonta több ezer Ft értékű táplálékkiegészítőt megvásárolni.

 

Lúgosító keverék:

 

Végy 2 kanál lucernát,petrezselymet,csalánt,borsmentát, máriatövist,ginzenget,cickafark levelét,zsálya levelét,disznóparét,

 

zöld teát,nadálytő levelét. Keverd össze .tégy 1 teás kanállal 2.5 dl forró vízhez,a

 

                              "vizet soha ne mikrózd,forrald "

 

       hagyd állni 4-5 percet majd kortyolva fogyazd el naponta 3 szor.

 

 

 

Megfázásra:

 

Levendula,csalán,lucerna,menta,cickafark,zsálya,ginzeng,papsajt,

 

bodzabogyó,rózsa szirom, almahély,aranyvessző,izisz,máriatövis,kakukkfű,pemetefű.

 

2.5dl forralt vízbe 1 tk füvet tenni 4-5 pc ig állni hagyni és kortyolva meginni. Nagyon jól használhatók  az olajok is. Az emberi bőrfelület egy információs háló itt ezen lehet a leggyorsabban a véráramba juttatni a hatóanyagokat.

 

Leghatásosabb olajak:

 

a 7 szent olaj:

 

citrom, levendula, geránium, eukaliptusz,borsmenta,

 

zsálya,cickafark.

 

A leghatásosabb  vírus ölő keverék a lakásban lévő vírusok-baktériumok elpusztítására:

 

2 csepp levendula,eukaliptusz,citrom keverékét hozzáadunk 0.5 dl vízhez,permetezőbe rakva szét fújjuk .

 

 

 

Láz

 

                              csökkentő: borsmenta tea -olaj.

 

 Menta olajakat 6 éves kor alatt csak a párnára cseppentve szabad  használni vagy láz csillapítására vízbe  téve 3 cseppet  belemártani a rongyot ezt tenni homlokra,csuklóra,bokára.

 

növelő: bodza virág,hársfa,kamilla keverékéből 2.5 dl vízhez 1 teás kanál füvet tenni ágyban betakarózva kortyolva meginni.

 

Nagyon jó használatot tesz a C vitamin legalább 3-4000mg/nap.

 

 

 

Első számú szempont legyen hogy a vesét,májat támogassuk hogy minél előbb méregteleníteni tudja a szervezetet.

 

Támogatja az immun rendszert

 

      Ehinácia cseppekkel- először 50 sepp majd óránként 15 csepp

 

 

 

Idősebbeknél jó szolgálatot tesz a Forralt bor!!

 

egy jó nagy pohár jó minőségű vörösbor,fahély, szegfűszeg,gyömbér,édesgyökér,erős paprika, foghagyma, méz, "petrezselyem-elveszi a foghagyma szagát "-ból készített forralt bór melyet betakarózva kortyólva kell elfogyasztania továbbá a japán torma, és a sima torma is.

 

 

Köhögés-hörghurut

 

Leghatásosabb szerek :

 

a kakukkfű ,,szelíd gesztenye levele, izisz,

 

pemetefű,nadálytő levele,borostyán levél,szappanfű,tarackbúza ,

 

ökörfarkoró,citrom,édesgyökér,bodza,hárs,vöröshagyma levele,

 

martilapu,

 

szirup készítése:

 

Végy  1 liter vizet ,30-40 dg mézet ,2 marék utifűvet, 1 marék zsályát,

 

1 marék bio citrom hélyat, 1 marék kakukkfüvet,fél csomag édesgyökeret, 1 marék vöröshagyma hélyat

 

 

 

forrald 1/2 órát szűrd le majd tedd hozzá a mézet főzd szirup sűrűségűre.Most nem az a fontos hogy a méz hatóanyaga megmaradjon hanem hogy szirupos legyenés ne fehér cukrot használj.

 

                 Köhögés esetén 1 evő kanálla végy be belőle.

 

Jó szolgálatot tehet még a disznózsír-kakukkfű keverékével bekenni a melkast,hátat,nejlont tenni rá ,ráhúzni egy pólót.

 

 

 

kÖPTETŐ KEVERÉK:

 

Kakukkfű,hársfa virág,édeskömény,pemetefű,kamilla,szappangyökér.

 

2.5 dl forró vizzel leforrázni 1 teás kanál füvet 5-10 pc állni hagyni akác-hárs mézzel édesíteni / kivéve a vese problémával küzködők / kortyolva meginni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Weblap látogatottság számláló:

Mai: 17
Tegnapi: 261
Heti: 1 916
Havi: 8 770
Össz.: 1 883 262

Látogatottság növelés
Oldal: GYÓGYTEÁK-LÚGOSÍTÓ KEVERÉKEK KÉSZÍTÉSE
GYÓGYÍTÁS SZELID GYÓGYMÓDOKKAL,LELKI TANÍTÁSOKKAL - © 2008 - 2020 - szelidgyogymodok.hupont.hu

A HuPont.hu-nál a honlap készítés egyszerű. Azzal, hogy regisztrál elkezdődik a készítés!

Adatvédelmi Nyilatkozat

A HuPont.hu ingyen honlap látogatók száma jelen pillanatban:


X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »